Lelki egészségünk

és az immunrendszer kapcsolata

Skultéti-Szabó Katalin, klinikai szakpszichológus közreműködésével

A járvány harmadik hulláma hosszantartó, nagy mértékű megterhelést, jelentős testi és pszichés igénybevételt jelent mindannyiunk számára, gyengítve a lelki és a fizikai egészségünket, immunrendszerünket.

 Ez a szélsőséges körülmény mindenkire hatást gyakorol. Van, aki a megfertőzöttségtől retteg, sokan pénzügyi krízisbe kerültek és kihívást jelent a mindennapi megélhetésük, mások a kényszerű magány és elszigetelődés, valamint a napi ritmus felborulása miatt vannak rosszabb lelki állapotban. Közös bennünk, hogy elfáradtunk, kimerültünk, bizonytalanok vagyunk.

Egy éve egyik pillanatról a másikra veszítettük el a biztonságunkat, megszokott életünket. Tartós stresszhatás alatt állunk, nem tudjuk, hogy meddig tartanak a korlátozó intézkedések. Aggódva figyeljük, milyen hatása van a járványnak a gazdaságra, egészségügyre. Közben szorongásunk és az azzal járó stressz jelentősen megnőtt.

Egyes nézetek szerint a koronavírus-járvány kapcsán talán kivétel nélkül mindenkiben kialakult az a készség, hogy figyelje, monitorozza önmagát és a környezetében élőket. Szinte mindenki tisztában van azzal a tünetlistával, ami a koronavírusra utalhat, kívülről tudjuk ezeket. Vannak olyanok, akik a járvány kapcsán valós tüneteket produkálnak anélkül, hogy a vírus a szervezetükben kimutatható volna.

Sokan hívják mostanában olyan testi tünetekkel a háziorvosukat, amelyek hátterében a jelenlegi krízisből adódó lelki eredetű feszültség áll. A szomatizáció, vagyis a szervi elváltozás nélküli testi panasz, egyre leggyakoribb jelenség. Ez a folyamat, amelynek során a pszichés, pszichoszociális vagy emocionális nehézségekkel küzdő ember fizikai tünetein keresztül jeleníti meg a lelki problémáit.

Például úgy produkál hasmenést, hogy nem evett romlott, fertőzött ételt. Erre mondják népiesen, hogy „ráment az ideg a gyomrára”. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a biztonságot nyújtó egészségügyi ellátás most korlátozottan elérhető.

Krónikus stresszben élünk, amely bizonyítottan negatívan befolyásolja az immunrendszerünk hatékonyságát, pedig erre most mindennél nagyobb szükségünk lenne. Ez az a forrás, ami lehetővé teszi, hogy a jelenlegi krízishelyzetet átvészeljük és sikeresen irányítsuk. Fogalmazzuk meg a negatív és a pozitív gondolatainkat, tartsuk fenn a társas kapcsolatainkat, beszélgessünk sokat szeretteinkkel, biztonságosan: telefonon, online. Emellett pedig vigyázzunk fizikai és lelki egészségünkre! Táplálkozzunk egészségesen, aludjunk és mozogjunk eleget.

Néhány szó az alvásról. Magától értetődőnek tűnik, mégis sokaknak nehézséget okoz a pihentető, minőségi alvás. Pedig a kevés vagy rossz minőségű alvás legyengítheti immunrendszerünket és csökkentheti a citokin fehérjék éjszakai termelődését, így fogékonyabbá válhatunk a betegségekre, fertőzésekre. A nem kielégítő alvás emellett az idegrendszer működését is hátrányosan befolyásolhatja: felboríthatja lelki egyensúlyunkat és szorongást, ingerlékenységet okozhat – minden, amire nincs szükségünk ebben az embert próbáló időszakban!

Ha nehézségeink vannak az esti ellazulásban, stresszesen fekszünk le, gyakran felébredünk éjszaka, esetleg vissza sem tudunk aludni, próbáljunk ki természetes, hozzászokást nem okozó gyógynövény alapú étrend-kiegészítőt. Ma már olyan termék is létezik, amely a stresszoldás és alvássegítés mellett az immunrendszer normál működését is támogatja.

Fontos, hogy aki tartós kimerülést, fáradtságot, fokozott szorongást, alvászavart, ingerlékenységet, változatos és szokatlan testi panaszokat észlel magán, forduljon szakpszichológushoz. A lelki egészségünk, immunrendszerünk nem játék. Ez a forrás, ami lehetővé teszi, hogy ne csússzon ki az irányítás a kezünkből és hatékonyan átvészeljük a nyitásig hátralévő időszakot.

Mi az éjszakai programod? Válassz!