Aludni arany! 

Mi történik, ha nem jutunk elegendő alváshoz? Milyen kockázatokkal jár az alváshiány és mit tehetünk ellene?

Tartós alváshiány hatására különböző testi és lelki betegségekkel nézhetünk szembe. Az alvás ugyanis épp olyan fontos szervezetünk számára, mint minden „ciklikus üzem”, a levegővételtől az evésig.

A kialvatlanság nemcsak fáradtságot okoz, hanem számos kognitív, érzelmi és egészségügyi rendellenességgel is összefüggésbe hozható. A koncentrációs képesség elégtelensége, szorongás, elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegségek, valamint a memória és az immunrendszer elégtelen működése járhat vele.

Az elhízás és a kialvatlanság közti erős összefüggést számos tanulmány kimutatta már. A túl sok evés és a kevés sport mellett az alvásidő csökkenése a harmadik komoly rizikófaktor. Ezek összessége pedig óhatatlanul súlynövekedéshez vezethet.  Amikor fáradtak vagyunk, több kalóriát viszünk a szervezetünkbe, hogy az felpörgesse és mozgásban tarthassa magát. Az összetett döntéshozatalért felelős, magasabb szintű agyi régiók tompulnak az alváshiánytól. A funkcionális MRI-vel végzett vizsgálatok alapján az ösztönösebb részek, amelyek a motivációt és a vágyat irányítják, hangsúlyosabbá válnak. Így növeli a fáradtság az ételek utáni sóvárgást, amit így még nehezebb kontrollálni.

Ezért van az is, hogy egy álmatlan éjszaka után nagyobb valószínűséggel nyúlunk nassolnivaló után. Ilyenkor az alvást szabályozó hormonok egyensúlya borul fel, és gyakoribbá válhatnak a késő esti habzsolások is. Fáradtan, kialvatlanul az egészséges ételekkel szemben előnyben részesítjük és jobban kívánjuk a rágcsákat, kekszeket, ropit, csipszet, pizzát: bármit, ami kalóriadús! A túlsúly és az elhízás kéz a kézben jár a krónikus alváshiánnyal, amely biztos recept a kilogrammok gyarapodásához. Így érthető módon egyre hangsúlyosabb szerepet kap az „éjszakai testsúlykontroll”.

Az elhízás és az alváshiány összefüggése viselkedés-lélektani és kognitív szempontból is vizsgálható. A stressz és a túlhajszolt életmód életünk meghatározó részévé vált. Ha a munkahelyi, családi konfliktusok, egzisztenciális problémák, vagy mindennapi feladataink, határidőink nyomasztanak, pénzügyi problémák, számonkérések nyomják a lelkünket, akkor megjelennek a viselkedésre visszaható tünetek. Ilyen például az éjszakai alvászavar, forgolódás, rövid ébrenlétek, irritáció, repetitív mozgás, kijárkálás és a nassolás. A nyugtalanító tünetek mellett nem enyhül a feszültség, képtelenek vagyunk elterelni a gondolatainkat vagy kikapcsolódni. Egyre ingerlékenyebbé válunk, érzékenyebbek, idegesebbek leszünk, döntésképességünk romlik. Az efféle feszültség is könnyen csap át éjszakai nassolásba. Sajnos az éjjeli érzelmi evés nem megnyugvást és megkönnyebbülést, hanem súlygyarapodást okoz. Később ennek hatására beköszön a csökkent önértékelés, önbizalomhiány, amely tovább fokozza a feszültséget és az alvásprobléma elmélyülését. Az elhízás előszobájában ezekkel a tünetekkel találkozunk.

Ha nem alszunk eleget, hátrányos fizikai és a lelki hatással kell számolnunk. Az egymást kölcsönösen erősítő kialvatlanság és túlsúly kezelése komoly kihívás. Jó hír ugyanakkor, hogy az egyik területen elért sikerek a másik probléma megoldásában is segíthetnek. A szabadban végzett testmozgás például kifejezetten hatékony, ráadásul a természetes fény a cirkadián ritmusunkra is jó hatással van.

A szervezet pihenését, a regenerációt nem szabad „megspórolni”, hiszen hosszú távon nagy árat fizethetünk érte.

A Nottevit Skinny Sleep a természetes alvástámogatás és stresszoldás mellett az éjszakai testsúlykontrollt támogató összetevőket is tartalmaz. Ez az egyedülálló, kettős hatású termék a szervezet éjszakai megújító folyamatait – például az étvágyat szabályozó hormonok működését – segíti, emellett éjszakai zsírégető és testsúlycsökkentő összetevőket is tartalmaz.

A Nottevit Skinny Sleep-et azok értékelik igazán, akik szeretnék rendbe tenni zűrös alvásukat, és ideális alakjuk eléréséhez is természetes, biztonságos támogatást szeretnének – egyszerre!