Kedden nagy nap lesz, és azonnal látni majd

„Holnap tartják nálunk az Alvás Világnapját. A világ több mint 50 országában tartják ezt a napot, melynek célja felhívni a figyelmet a pihentető alvás fontosságára.”

„Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a világ több mint 50 országában az Alvás Világnapját, amelynek célja felhívni a figyelmet a pihentető alvás fontosságára és korunk új népbetegségére, az alváshiányra.

Magyarországon kedden gyűlnek össze az alvással foglalkozó kutatók, egészségügyi- és civil szervezetek a Magyar Alvás Szövetség szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián.

Az eseménysorozat az idén a zavartalan alvás és az egészséges öregedés összefüggéseit helyezi előtérbe. Az idei világnaphoz bőrgyógyász, kozmetológus, sminkes szakemberek is csatlakoznak, hogy felhívják a figyelmet a nyugodt, pihentető alvás és bőrünk regenerálódásának kapcsolatára.

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, anti-aging orvosszakértő a minőségi alvás és az egészséges bőr összefüggéseinek kutatásával is foglalkozik.

– A szépség valóban a jó alvással kezdődik. A bőr sejtjei a mélyalvás szakaszaiban éjjel kétszer olyan gyorsan regenerálódnak, mint nappal, köszönhetően az alvás közbeni fokozott kollagén termelődésnek. A kollagén felelős a bőr feszességéért, és éjszaka is csak alacsony kortizol-, azaz stresszhormonszint esetén termel a szervezet megfelelő mennyiséget. Magas stresszhormonszint mellett, a rossz minőségű alvás következtében felgyorsul a bőr öregedése – mutat rá a szakértő.

A svéd Karolinska Intézet kutatása szerint a vonzerő, a jó kisugárzás, a magabiztosság és az egészséges megjelenés, valamint a zavartalan alvás közvetlen kapcsolata egyértelmű: a szépség a jó alvással kezdődik.

Európa egyik legrangosabb orvosi egyeteme, a Karolinska Egyetem kutatói többek között megállapították, hogy az alváshiány a társas kapcsolatokra is rányomhatja a bélyegét. Huszonöt egészséges, 7-9 óra alvásigénnyel rendelkező, és további 122 laikus résztvevő bevonásával készült vizsgálatukban az elégtelen alvás miatt nyúzottabb, rosszabb bőrképpel rendelkező alanyok nem csak közérzetük szerint bizonyultak kevésbé vonzónak, magabiztosnak, de az őket benyomás alapján értékelők is negatív asszociációkat társítottak fáradt megjelenésükhöz.

A kialvatlanság látható jelei:

– A kialvatlanság azonnal látható jelei a dehidratáltság, a fakó bőr és a karikás szem. Regenerálódás hiányában a vér- és nyirokkeringés még inkább lelassul az amúgyis szűk átmérőjű erekben és romlik a szövetek oxigénellátása. Ezek a változások fokozzák a szem aláárkoltságát és a vékony bőr elszíneződését. Ha alvászavarral küzdünk, érdemes c-vitaminban, természetes e-vitaminban, hialuronsavban, rezveratolban és kollagénben gazdag készítményekkel segíteni szervezetünk regenerálódását” – hívja fel a figyelmet Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus.

Az Észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy a nők alvásigénye – egyszerre több feladatra koncentrálni képes agyműködésük miatt – húsz perccel több, mint a férfiaké. Egy nőnek átlagosan legalább 7 óra 26 perc minőségi alvásra van szüksége a regenerálódáshoz.

Az alvászavar okai között szerepelhet többek között a felborult bioritmus, az elektronikai eszközök túlzott mértékű használata, a stimulánsok – koffein, nikotin – túlfogyasztása, a nagyfokú és tartós stressz következtében túlságosan megnövekedett stresszhormon-termelés.

A bőr öregedésének felgyorsulása pedig csak egy a számos következmény közül. Az elégtelen alvás szerepet játszhat az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásában, de mentális betegségek, így például depresszió kialakulásához is vezethet.”

Mi az éjszakai programod? Válassz!

Legújabb cikkeink