HANGULAT. ZAVAR?

A rossz hangulat, kedvetlenség, érzelmi kimerültség sokak mindennapjait érintő probléma. Mit mond a szakértő? Olvasd el Skultéti-Szabó Kata klinikai szakpszichológus gondolatait az okokról és lehetséges megoldásokról!

A hangulatzavar a leggyakrabban előforduló pszichiátriai tünetegyüttesek egyike. Magyarországon minden adott hónapban közel 200 000 major depressziós beteggel kell számolni. A nőknél 2-3-szor gyakoribb, mint a férfiaknál. A hangulatzavarok oka még nem ismert. Kialakulásában feltehetően több tényező játszik szerepet: genetikai, organikus, pszichológiai és szociális faktorok változó kombinációban.

Megfigyelések alapján a depressziós epizód gyakran stresszt okozó életesemény után alakul ki. Egy súlyos, stresszes életesemény után 6 hónapon belül hatszor nagyobb a valószínűsége a depressziós epizód kialakulásának.

A koronavírus-járvány alapjaiban rendezte át az életünket, és bár lassan kilábalunk belőle, még sokáig hatással lesz a mindennapjainkra. Apropó mindennapok. Az életünk visszatér a megszokott kerékvágásba, visszamehetünk a zoom-meetinges világból az igaziba… de még mielőtt belevetnénk magunkat a hétköznapokba, álljunk csak meg egy pillanatra!

Felkelés, munka, hajtás, feladatok, kifulladásig.

Tényleg így kell élnünk? Mi lenne, ha egy pillanatra megállnánk és átgondolnánk ezt! Próbáljuk meg egy kicsit másként, szabaduljunk ki a mindennapi taposómalom-stressz-kedvetlenség-érzelmi kimerültség csapdájából!

Például rendbe tehetnénk az alvásunkat. Magyarországon – ahogy a fejlett világ más országaiban is – jellemző, hogy nem alszunk jól, nem megfelelő minőségű az alvásunk, nem tudunk eleget pihenni, és ettől állandóan kimerültek vagyunk.

A stressz és a jó minőségű alvás hiánya számtalan egészségügyi kockázatot hordoz magában, rossz hangulatot, kedvetlenséget, érzelmi kimerültséget okozhat, lelki egyensúlyunkra is rendkívül rossz hatással lehet. „Az élettől is elmegy a kedvem” – szoktuk mondogatni, amikor fáradtan és kialvatlanul próbálunk helytállni a mindennapokban. A kialvatlanság hatására gyakoribbá válnak a negatív gondolataink, ráadásul hosszú távon a hangulatzavaraink állandósulhatnak is.

Pedig a pozitív hangulat megőrzése rendkívül fontos,

hiszen éppen ez a mentális támasz lehet a hajtóerőnk, amikor szembenézünk a mindennapok kihívásaival.

Mindannyian szeretnénk, ha vidámabban, boldogabban, pozitív hangulatban telnének a napjaink, de mindenkinek vannak stresszes, problémás szakaszai az életében.

Egy nehezebb időszak, egy új munkahely, új családtag érkezése, érzelmi viharok a magánéletünkben, vagy valamilyen fájdalmas esemény is alaposan felboríthatja megszokott életünket.

A kognitív teória szerint, a depressziós tünetek lényeges összetevői a negatív gondolatok. A depressziós egyénre jellemző az úgynevezett kognitív triád, amely egy automatikus visszatérő, nehezen kontrollálható negatív szemlélet önmagáról, a világról és a jövőről. A negatív gondolatok jellemzői, hogy az egyén a pozitív eseményeket és a tulajdonságait minimalizálja, a negatív eseményeket és saját hibáit felnagyítja. Gyakori a gondolati túláltalánosítás: egyetlen eseményből általános következtetést von le. Például: „nem tudtam ezt megoldani, ezért semmit nem érek”. A negatív gondolatokhoz vegetatív tünetek is társulhatnak, mint például az alvászavar.

A kimerültség, a frusztráció, és az örök készenléti állapot rossz hatással van a teljesítményünkre és a jókedvünkre is. Alulmotiváltság, szétszórtság, a pozitív gondolatok hiánya jellemzi a hétköznapokat. Ettől nemcsak napközben, hanem este is stresszesek vagyunk, rosszul alszunk, másnap nyúzottak vagyunk… és így tovább. Ördögi kör, veszélyes lejtő!

Miért történik mindez és mi köze az alváshoz? Nos, az éjszakai alvás nem holtidő. A szervezet ilyenkor újul meg és termeli újra energiáit. A megfelelő mennyiségű, mély alvás beindítja azokat a folyamatokat, amelyek a kiegyensúlyozott, harmonikus mindennapokhoz, az idegrendszer normál működéséhez szükségesek. Már néhány álmatlan éjszaka is megzavarhatja idegrendszerünk normál működését!

Az éjszakai alvás nem holtidő.

Mit tehetünk a jókedvű hétköznapokért?

Ha betartjuk a következő néhány szabályt, meg is tettük az első lépéseket a harmonikus élet irányába:

– Sokat segíthet a rendezett élet, amelynek része a mozgás

– Jótékony hatással lehet a hangulatunkra valamilyen kreatív tevékenység.

– Fontos, hogy ápoljuk kapcsolatainkat.

Aludjunk!

Az esti stresszel és az alváshiánnyal kapcsolatos problémák megoldásához igénybe vehetünk természetes, gyógynövény alapú segítséget is. Az innovatív, kettős hatású NOTTEVIT Happy Sleep, a kevés vagy rossz minőségű alvásra és a lehangolt lelkiállapotra, mentális kimerültségre egyszerre kínál hatékony támogatást. Segíti a pihentető, nyugodt éjszakákat, sárfánytartalma révén pedig támogatja másnapi jó hangulatunkat is!

Ez az egyedülálló kapszula három, hozzászokást nem okozó növényi kivonattal segíti az esti stresszoldást és a pihentető alvást, emellett alvás közben hasznosuló hangulatjavító és idegrendszert támogató összetevőkkel járul hozzá a másnapi jó közérzethez. Ellenőrzött hatóanyag-tartalmú, vegán termék, sok különleges, de természetes összetevővel.

Az egyik ilyen hatóanyag a sáfrány, mely a leghatékonyabb ismert természetes hangulatjavító. Hatását már az ókorban is ismerték, de modern klinikai vizsgálatokkal is igazolták. A sáfrány bizonyítottan fokozza az agyban felszabaduló szerotonin mennyiségét, ezen keresztül fejti ki pozitív, kedélyjavító hatását.

A NOTTEVIT Happy Sleep perzsa sáfrányt tartalmaz, ami nem azonos a fűszerként közismert változattal! A kiváló minőségű, a ma elérhető legmagasabb hatóanyagtartalmú, szabadalommal védett, úgynevezett Safr’inside™ kivonatot kézzel szedett perzsa sáfrányból állítják elő, egy különleges eljárással. A Safr’Inside az egyetlen mikrokapszulázott sáfrány-kivonat.

Jó hírek a Nottevit Happy Sleep sáfrány-kivonatáról!

A Nottevit Happy Sleep különleges sáfrány-kivonatának pozitív hatásait komoly kutatás is igazolja.

A 102 résztvevőn, orvosi felügyelett mellett végzett vizsgálat során 30 napon át figyelték 30 mg Safr’Inside™ hatását a stresszre és a hangulatra.

A kutatás relevanciája magas, hiszen a Nottevit Happy Sleep is 30 mg Safr’Inside™ sáfrányt tartalmaz, valamint a javasolt Nottevit-kúra időtartama is minimum 30 nap. Az eredmény: már 5 nap alatt érezhető pozitív hatás, 60%-kal csökkent idegesség és stresszérzet, valamint 40%-kal csökkent ingerlékenység.

A kutatás szerint a fogyasztók 77%-a gyorsnak ítélte a hatások jelentkezését, sőt, 85%-uk úgy találta, hogy gyorsabban jelentkeznek a hatások, mint más általuk próbált termékek esetében. 10 fogyasztóból több mint 8 elégedett a hatással, és 83%-uk szívesen ajánlaná másoknak is.

Gyorsan jelentkező
hatások

Gyorsabb hatás,
mint más termékeknél

Elégedett
a hatással

Szívesen ajánlaná
másoknak is

A NOTTEVIT Happy Sleep kapszulát kúraszerűen érdemes szedni. Minimum 30 napos kúrákat vezessünk be, de fontos tudni, hogy a maximális hatáserősség eléréséhez bizonyos esetekben ennél több időre, 6-8 hétre is szükség lehet. Érdemes kivárni – hiszen a boldog, jókedvű nappalokhoz, a jó alvás és a tudatos életvezetés mellett, még valami kell: türelem.

Nyugodt éjszakák,

jobb kedvű nappalok

 EZ KELL NEKEM!