Fókuszban az alvás és a kognitív funkciók

Idősebb korban az alváshossz rövidülése és az alvásminőség rosszabbodása kapcsolatban lehet a demencia kialakulásával és a korai halálozással.*

Az alvás az agy számos funkciójára gyakorol regeneráló hatást. Az egyik legjobban ismert hatása a memóriával kapcsolatos. A memorizálási folyamatok leginkább a mély alvás fázisai során aktívak, azonban köztudott, hogy az alvás mintázat az életkor előrehaladtával változik. Sajnos az alvás mély, memóriát erősítő szakaszai [az ún. gyors-szemmozgás-nélküli vagy non-Rapid-Eye-Movement, NREM fázisok] már a 30-as éveink végén hanyatlásnak indulnak. A középkorúak (40-60 évesek) esetében a mély NREM-fázis mennyiségének csökkenése a tanulási képességek és főként a memória romlásához vezetnek.

Egy 2011-ben indult, 8 évig tartó, 6,376 (65 évnél idősebb) személy részvételével lezajlott vizsgálat eredményei alapján azok a személyek, akik éjszakánként 5 órát, vagy annál kevesebbet alszanak, közel kétszer valószínűbben lesznek demensek azokhoz képest, akik hosszabb ideig alszanak. A demencia megjelenésének kockázata szintén magasabb azoknál, akik számára legalább 30 percbe telik, mire sikerül elaludniuk.*

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás tehát a kognitív képességeink és a jó memóriánk megőrzésének egyik legfontosabb eleme.

Az élet fejben dől el!

Ha nem szeretnénk idő előtt elfelejteni szeretteink nevét, a velük töltött legkedvesebb emlékeinket vagy egyszerűen csak 50 év felett is frissek és versenyképesek akarunk maradni a munkahelyünkön, akkor az agyunkkal kapcsolatban egy másik fontos dologra is figyelnünk kell.

Ez pedig az agyi vérkeringésünk karbantartása. 40 év felett, illetve napi 8 órában ülő munkát végzők esetében az (agyi) vérkeringés lassulhat, melynek következtében az agy nem jut a megfelelő működéshez szükséges mennyiségű oxigénhez. Ez rövid távon memóriazavarokat, ingerlékenységet és mentális kimerültséget okozhat, hosszú távon pedig felgyorsítja az agy öregedését, a kognitív funkciók hanyatlását.

Egy megoldás 2 problémára

A minőségi alvásban és az egészséges (agyi) vérkeringés fenntartásában nyújt segítséget a kettős hatású Nottevit Focus Sleep® kapszula. Hozzászokást nem okozó, standardizált (garantált hatóanyag tartalmú) macskagyökér-, komló- és golgotavirág kivonatokkal segíti az esti stresszoldást és a nyugodt, pihentető alvást, emellett további három növényi kivonattal (bakopa, páfrányfenyő (Ginkgo biloba) és rózsagyökér (Rhodiola)) támogatja a megfelelő (agyi) vérkeringés, ezáltal pedig a megfelelő agyi működés és kognitív funkciók fenntartását.

Kinek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akikkel előfordul, hogy esténként a stressz miatt nem vagy csak nehezen tudnak elaludni, nem alszanak eleget, vagy éjszaka során felébrednek, és a kialvatlanság mellett a memória, a gondolkodás, a kognitív funkciók megőrzéséhez is szeretnének segítséget kapni. Kifejezetten javasolt 40 év felettieknek, akik szeretnék minél hosszabb távon megőrizni mentális teljesítőképességüket és memóriájukat, az alváshigiénia javítása mellett.

* Sleep difficulties, incident dementia and all-cause mortality among older adults across 8 years: Findings from the National Health and Aging Trends Study, J Sleep Res. 2021 Dec; 30(6): e13395.