A jó alvás és az éjszakai testsúlykontroll titka

Ismered a mondást? Este 6 után semmit, ha jól akarsz aludni és fogyni vágysz! A népi bölcsesség némi finomításra szorul, hiszen valójában inkább az a fontos, hogy a nehéz ételek fogyasztása után időt kell hagynunk az emésztésre, mielőtt lefekszünk aludni. Annál is inkább, mert ideális alakunk megőrzésének egyik fontos tényezője a megfelelő minőségű, mély, pihentető alvás.

Nemrég a neves Columbia Egyetem kutatói is kapcsolatot találtak a nem megfelelő éjszakai pihenés és az elhízás között. A kutatás során közel ötszáz nő étrendjét és alvási szokásait vizsgálták egy éven át. A felmérésben részt vevők közül a rosszul alvók kevesebbet fogyasztottak egészséges élelmiszerekből, több kalóriát vittek be, több cukortartalmú ételt fogyasztottak és jobban sóvárogtak az édes ételek után.

Mi köze az alvásnak a csokiéhséghez? Nos, a kevés vagy rossz minőségű alvás megváltoztatja az étvágyat szabályozó hormonok szintjét: a zsíranyagcsere-szabályozásért és a jóllakottságérzésért felelős leptin, és az„éhséghormonnak” is nevezett ghrelin szintjét. Ezért érezheted magad farkaséhesnek egy-egy álmatlan, rossz éjszaka után.

Ugye érthető már, hogy a cukros, zsíros ételek iránti sóvárgás vagy a folyamatos éhségérzet hogyan vezethet nassoláshoz, felesleges kalóriák beviteléhez? A megoldás: engedd, hogy szervezeted nyugodtan elvégezhesse éjszakai munkáját! Az alvás ugyanis nem holtidő: a test ilyenkor regenerálódik. Éjszaka, mély alvás közben zajlanak azok a komplex folyamatok, melyek eredményeképpen nappal kiegyensúlyozottan „működhetsz”, és például az étvágyad szabályozása is rendben zajlik.

A stresszmentes esték és a jó minőségű alvás fontos célkitűzés, de nem megy mindenkinek olyan könnyen. Ha az ellazuláshoz és a nyugodt alváshoz némi támogatásra van szükséged, érdemes kipróbálnod valamilyen természetes étrend-kiegészítőt. A Nottevit Skinny Sleep egy egészen új, innovatív termék, amely alvást segítő és zsírégető összetevőivel egyszerre járulhat hozzá a stresszmentes, pihentető alváshoz és a természetes éjszakai testsúlykontrollhoz. Egészséges étrend és megfelelő mozgás, sport mellett nagy segítséget jelenthet!

Mi segítheti a kellemes, jó minőségű alvást? Mumus-e a szénhidrát? Evésről, a kevés alvás okozta problémákról Liptai Claudia beszélget Schmidt Judit dietetikussal. Nézd meg a videót! 

Mi az éjszakai programod? Válassz!