Hiába alszol, mégsem érzed magad kipihentnek?

Veled is előfordult már, hogy napok óta fáradt, nyúzott voltál, és megpróbáltad több alvással orvosolni, de hiába? Egy érdekes TEDx előadáson Dr. Saundra Dalton-Smith a pihenés különböző fajtáiról beszélt.

A kellemetlen jelenség magyarázata, hogy az alvás nem feltétlenül jelent feltöltődést. Gyakran előfordul, hogy míg azt hisszük, kipihentek vagyunk, hiszen eleget aludtunk, valójában nem adtuk meg szervezetünknek a lehetőséget a feltöltődésre. Az eredmény: túlhajtjuk magunkat, és ez rossz hatással van a mindennapjainkra.

Többféle típusú pihenés? Ki hallott már ilyet!

Dr. Saundra Dalton-Smith szerint a feltöltődésnek hétféle módja van. A fizikai pihenés lehet passzív – alvás, szunyókálás – vagy aktív, mint például a jóga, egy finom masszázs vagy más wellness-technika.

Úgy érzed, leszívták az agyad? Akkor mentális feltöltődésre van szükséged. Iktass be munka közben pár perces szüneteket, és ne hagyd, hogy este a gondolatok őrülten kavarogjanak a fejedben! Az esti stresszoldást relaxációs technikákkal vagy természetes, gyógynövényes készítményekkel is segítheted.

A szenzoros pihenés receptje egyszerűnek tűnik, mégis nagyon nehéz betartani a digitális korban: időről időre ki kell kapcsolni a számítógépeket és mobileszközöket, amelyek túlstimulálnak és kimerítenek.

Az úgynevezett kreatív feltöltődés az alkotó, problémák megoldásával foglalkozó embereknek „kötelező”: művészeti tevékenység, természetjárás, vagy elmélyedés, hogy új impulzusokhoz jutva új, inspiráló gondolatokkal töltekezhessünk fel.

Ez érzelmi feltöltekezésre a gyógyítással, tanítással, emberi problémákkal foglalkozóknak van nagy szükségük, hiszen ólomsúlyként rakódnak rájuk mások fájdalmai, szenvedése, problémái. Az érzelmi feltöltekezés befelé fordulást, önreflexiót jelent, hogy rendezni tudjuk saját érzelmeinket, és megfogalmazhassunk saját problémáinkat – mindenekelőtt önmagunk számára.

Szociális akkumulátorainkat is fel kell tölteni! Fontos, hogy pozitív, támogató légkört teremts magad köré, szeretteiddel és olyan barátokkal, akik örömet, támaszt jelentenek a mindennapokban.

A spirituális feltöltődés a fizikai jóllétünkön túlmutató, lelki feltöltődést jelent; egyeseknek vallási gyakorlatot, másoknak valamilyen közösségi élményt, vagy bármilyen olyan tevékenységet, amiben a szeretetet vagy az összetartozást tapasztalhatjuk meg.

Forrás: https://ideas.ted.com/the-7-types-of-rest-that-every-person-needs/?utm_campaign=social&utm_content=2021-1-07&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&fbclid=IwAR11CVFjlbpsdZwaE7e3JMqqgRmm18h9I8U5GfQp9OhtzkRPum23ePA1FsA

 

 

Mi az éjszakai programod? Válassz!