Mi köze az alvásnak a női szépséghez?

„Bőrgyógyász, kozmetológus és alvás szakemberek hívják fel a figyelmet a minőségi alvás és az arc öregedésének összefüggéseire.”

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a világ több mint 50 országában az Alvás Világnapját, amelynek célja felhívni a figyelmet a pihentető alvás fontosságára és korunk új népbetegségére, az alváshiányra. A World Sleep Society által 2008-ban életre hívott World Sleep Day világszerte hagyományosan a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző péntekre – 2019-ben március 15-re – esik.

„Az alvás a mentális és a fizikai egészség központi eleme minden életkorban. A minőségi alvás jelentősége az egészséges, boldog és hosszú életben vitathatatlan” – mondja a világnap kiemelt témájával kapcsolatban Ariana Huffington amerikai médiaszemélyiség, a pihentető alvásért globálisan kampányoló szervezet, a Thrive Global alapítója, Az alvás forradalma című sikerkönyv szerzője. Az eseménysorozat az idén a zavartalan alvás és az egészséges öregedés összefüggéseit helyezi előtérbe. Az idei világnaphoz bőrgyógyász, kozmetológus, sminkes szakemberek is csatlakoznak, hogy felhívják a figyelmet a nyugodt, pihentető alvás és bőrünk regenerálódásának kapcsolatára.

A mélyalvás duplán szépít

“Az alvás egy nagyon összetett, sokoldalú folyamat, amelyet igazán a komplexitásában lehet megérteni. Évek óta dolgozunk a World Sleep Society-vel közösen azon, hogy bevezessük ezt a holisztikus szemléletmódot Magyarországon is” – mondja G. Németh György, a Budapesti Alvásközpont vezetője, az Alvás Napját is szervező Magyar Alvás Szövetség elnöke. A holisztikus gyógyítás híve Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, anti-aging orvosszakértő is, aki a minőségi alvás és az egészséges bőr összefüggéseinek kutatásával is foglalkozik.

“A “beauty sleep” kifejezés jól megfogja a lényeget: a szépség valóban a jó alvással kezdődik. A bőr sejtjei a mélyalvás szakaszaiban éjjel kétszer olyan gyorsan regenerálódnak, mint nappal, köszönhetően az alvás közbeni fokozott kollagén termelődésnek. A kollagén felelős a bőr feszességéért, és éjszaka is csak alacsony kortizol-, azaz stresszhormonszint esetén termel a szervezet megfelelő mennyiséget. Magas stresszhormonszint mellett, a rossz minőségű alvás következtében felgyorsul a bőr öregedése” – mutat rá a szakértő.

Kevés alvás, rosszabb bőrkép

A svéd Karolinska Intézet hasonló kérdéskört vizsgáló kutatása* szerint a vonzerő, a jó kisugárzás, a magabiztosság és az egészséges megjelenés, valamint a zavartalan alvás közvetlen kapcsolata egyértelmű: a szépség a jó alvással kezdődik.

Európa egyik legrangosabb orvosi egyeteme, a világszinten is legjobb orvosi kutatóközpontok között jegyzett Karolinska Egyetem kutatása azért jelentős, mert az alanyok alvásminőségének szociális hatását is vizsgálta. A svéd kutatók többek között megállapították, hogy az alváshiány a társas kapcsolatokra is rányomhatja a bélyegét. Huszonöt egészséges, 7-9 óra alvásigénnyel rendelkező, és további 122 laikus résztvevő bevonásával készült vizsgálatukban az elégtelen alvás miatt nyúzottabb, rosszabb bőrképpel rendelkező alanyok nem csak közérzetük szerint bizonyultak kevésbé vonzónak, magabiztosnak, de az őket benyomás alapján értékelők is negatív asszociációkat társítottak fáradt megjelenésükhöz.

Az alanyok két egymást követő éjszakán csupán négy órát alhattak, majd ezt követően a nap ugyanazon, délutáni időszakában, azonos pózban és ruhában fotózták le őket úgy, hogy a fotós nem ismerte a fotózás okát, az értékelők pedig a vizsgálat hátterét. Bebizonyosodott: néhány rossz éjszaka elég ahhoz, hogy kevésbé vonzónak tartson a környezetünk.

További elemzésekkel kimutatták, hogy az alváshiányban szenvedőknek nem csak a közérzetére, megjelenésük, vonzerejük önálló megítélésre gyakorol hatást néhány egymást követő rossz éjszaka, de mások szemében is kevésbé tűnnek optimistának, rosszabbul teljesítenek az érzelmek felfedezése és kifejezése terén és empatikus képességük is rosszabb. Szociálisan negatív megítélésük oka pedig az, hogy az általános attraktívnak tartott pozitív tulajdonságokkal szemben a velük kapcsolatba kerülők a fáradt megjelenéshez automatikusan negatív attribútumokat, betegséget társítanak, ez pedig ösztönösen távolságtartásra okot adó vészjelzésként működik. Az alvási apnoéban szenvedőknél ugyanakkor már kéthavi kezelés után észlelhető volt változás a megjelenésükben, a konkrét vizsgálatban pedig a megfelelő, minőségi alvásnak köszönhetően fiatalabbnak, vonzóbbnak látták a tesztalanyokat az értékelők.

“A kialvatlanság azonnal látható jelei a dehidratáltság, a fakó bőr és a karikás szem. Regenerálódás hiányában a vér- és nyirokkeringés még inkább lelassul az amúgy is szűk átmérőjű erekben és romlik a szövetek oxigénellátása. Ezek a változások fokozzák a szem aláárkoltságát és a vékony bőr elszíneződését. Ezek az esztétikai hibák nehezen fedhetők el, mert a sminken keresztül is áttűnnek és az ápoló kozmetikumok csak részben tudják orvosolni az alvászavar következményes tüneteket. Ha alvászavarral küzdünk, érdemes gyógynövényes alvássegítőkkel, c-vitaminban, természetes e-vitaminban, hyaluronsavban, rezveratolban és kollagénben gazdag készítményekkel segíteni szervezetünk regenerálódását” – hívja fel a figyelmet Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus.

Az Észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy a nők alvásigénye – egyszerre több feladatra koncentrálni képes agyműködésük miatt – húsz perccel több, mint a férfiaké. Egy nőnek átlagosan legalább 7 óra 26 perc minőségi alvásra van szüksége a regenerálódáshoz. Dr. Kriston Renáta szerint akkor beszélhetünk alváshiányról, ha valaki ennél tartósan kevesebb időt tölt éjszakai pihenéssel.

A szakember szerint ha a következő kérdések közül többet is érvényesnek érzünk magunkkal kapcsolatban, az a probléma súlyosságára utalhat.

● Könnyen el tud aludni?
● Átalussza az éjszakát?
● Alszik 7-8 órát?
● Száraznak érzi a bőrét?
● Látszanak az arcán apró ráncok, karikák a szemei alatt?
● Nyúzottnak érzi magát?

Az alvászavar okai között szerepelhet a kutatók szerint többek között a felborult bioritmus, az elektronikai eszközök túlzott mértékű használata, a stimulánsok – koffein, nikotin – túlfogyasztása, a nagyfokú és tartós stressz következtében túlságosan megnövekedett stresszhormon-termelés. A bőr öregedésének felgyorsulása pedig csak egy a számos következmény közül. Az elégtelen alvás szerepet játszhat az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásában, de mentális betegségek, így például depresszió kialakulásához is vezethet.

Tombor Sarolta sminkmester, kozmetikus szerint a szépségideálok változnak, manapság a tökéletes bőrt tartjuk szépnek.

– Lehet, hogy valakinek a szépsége a klasszikustól eltérő, de ha a bőre kipihent és szép, akkor őt magát is annak látjuk – mondja a szakember, aki szerint a szürkés, petyhüdt bőr, karikás és duzzadt szemkörnyék és a finom ráncok erősebb megjelenése mind a kialvatlanság jelei.

A World Sleep Day az Egyesült Államokból 2008-ban indult kezdeményezés, amelyet mára több mint ötven országban rendeznek meg a World Sleep Society és nemzetközi partnerszervezetek együttműködésében. A világnap célja felhívni a figyelmet az alvás életminőségre gyakorolt hatásaira.

Mi az éjszakai programod? Válassz!